Parhaat välineet kehonhuoltoon

Siitä asti, kun vuosia sitten aloin nostamaan nyrkkeilyn myötä treenimääriä, nousi myös kehonhuollon osuus huomattavasti. Varsinkin alkuun se oli lähinnä dynaamista venyttelyä aamuin illoin, mutta pian mukaan kuitenkin alkoi tarttua erilaisia välineitä kehonhuollon tueksi. Mitkä niistä ovat jääneet tähän päivään?

Huomioithan, että kerron tässä tekstissä omia kokemuksiani kehonhuollon välineistä. Kerronkin tekstissä, mitkä ovat niitä välineitä mistä olen itse saanut parhaan hyödyn. 😊

välineet k

Foam Roller / Putkirulla

Jos pitäisi kaikista kehonhuollon välineistä joku nostaa ykköseksi, niin se olisi ehdottomasti putkirulla. Rullalla on helppo itse hieroa kireitä lihaksia, lisätä kudosten aineenvaihduntaa ja rentouttaa sekä kroppaa että mieltä. Putkirullia on tarjolla hyvin laaja skaala erilaisia, mutta olen itse tykästynyt ihan perinteiseen suoran malliseen pitkään rullaan.

Itse käytän putkirullaa apuna myös rintarangan nikamien manipuloinnissa ja se toimiikin itselläni yhtä hyvin kuin esimerkiksi roikkuminen. Tätä en kuitenkaan suosittele kenellekään kokeilemaan ilman ammattilaisen avustusta.

Putkirulla on paitsi loistava väline kehonhuoltoon, se myös toimii erinomaisena treenivälineenä esimerkiksi pilates-harjoittelussa! Kyseessä onkin monipuolinen väline, joita löytyy ihan tavallisista marketeista sekä urheiluliikkeistä melko edulliseen hintaan.

Tennispallo

Tennispallon käyttöön lihashuollon välineenä olin pitkään itse skeptinen, kunnes löysin pehmeämmän eli joustavan tennispallon. Pallo antaa sen verran joustoa, ettei sillä hieroessa tule väkisin runnottua lihaksia/lihaskalvoja, vaan hieronta tapahtuu lihaskireyksien ehdoilla. Ei hieronnassakaan kireiden lihasten väkisin runnominen tuota haluttua lopputulosta, joten sama juttu lihashuollon kanssa. Välineilläkään ei ole siis tarkoitus runnoa lihaksia entistä kipeämmäksi, vaan saada kireitä lihaksia vetreämmiksi ja nopeuttaa palautumista kovasta rasituksesta.

Tennispalloa käytän aina ennen kyykky-/maastavetotreeniä jalkapohjien hieromiseksi, jotta saan kantakalvoa ja jalkapohjien jänteitä verryteltyä. Lisäksi käytän sitä keskimmäisen pakaralihaksen kalvon hieronnassa, silloin tällöin myös yläselän hieronnassa.

välineet kehonhuolto

Piikkimatto

Piikkimattoon tutustuin pari vuotta sitten ja tykästyin siihen kertaheitolla. Piikkimaton ideahan perustuu siihen, että sen sanotaan laukaisevan jännitystä ja rentotuttavan kehoa, lievittävän stressioireita, selkäkipuja ja lihasjännitystä sekä tehostavan verenkiertoa ja näin nopeuttavan palautumista. Tieteellistä näyttöä en tälle ole löytänyt, mutta olen itse kokenut piikkimaton käytön hyödylliseksi. Usein pyrin lepäämään päivällä aamu- ja iltatreenien/ohjausten välissä piikkimaton päällä edes hetken verran. Koen itse tämän rentouttavan paremmin kuin pelkkä tasaisella alustalla lepääminen. Parhaiten koen saavani apua piikkimatosta lihasjännityksen lievittämiseksi.

Kauratyyny

Kauratyyny on erittäin helppokäyttöinen apu kireille niskahartiaseudun lihaksille. Sehän ei korvaa aktiivista verryttelyä/venyttelyä eikä hierontaa, mutta rentouttaa kuitenkin mukavasti kireitä lihaksia. Kauratyynyn idea perustuu (pinta)lämmön fysiologisiin vaikutuksiin, eli se mm. rentouttaa kireitä lihaksia, vilkastuttaa verenkiertoa ja lisää kudosten aineenvaihduntaa.

Varsinkin nyt ilmojen viiletessä käytän kauratyynyä usein iltaisin ennen nukkumaanmenoa, jolloin saan hyvän viimeistelyn kehonhuollolle ja kropan rentoutumaan ennen nukahtamista.

TENS

Tens eli Transcutaneous Electrical Nerve Stimulation –laitteen käyttö perustuu sähköiseen hermostimulaatioon. TENS-laitteita käytetään paljon fysioterapiassa ja itsellänikin laite tarttui mukaan jo opiskeluvuosina. Laitteessa olevat elektrodit kiinnitetään iholle laitteen ohjeiden mukaisesti liimapinnan avulla. Kun elektrodit ovat kohdassa, jonne vaikutus halutaan, laitteesta käännetään virrat päälle ja valitaan sopiva taajuus.

Tens-laitteiden käyttö perustuu porttikontrolliteoriaan ja sen hyödystä onkin tutkittua tietoa. Laitteen antamat sähköimpulssit muun muassa vapauttavat endorfiineja ja näin lievittävät kipua. Itse koen TENS-laitteesta apua erityisesti kireiden lihasten/kiputilojen rentouttamisessa. Joskus olen käyttänyt TENS-laitetta myös ennen treeniä valmistavana hoitona ja olen kokenut saavani tästä hyötyä.

Fysioterapiassa käytetään usein isompia TENS-laitteita, mutta matkakokoisia voi ostaa kotiinkin. Laite maksaa n. 60-100e ja sen käyttäminen on varsin helppoa, kunhan vain jaksaa tutustua käyttöohjeisiin huolella. Parhaan mahdollisen hyödyn saamiseksi tulisi TENS-hoitoa saada sarjana, vaikkakin myös yksittäisestä hoidosta voi olla hetkellistä apua.

välineet kehonhuolto2

 

Tässä omat suosikkini kehonhuollon tueksi. Mitä välineitä sinun kehonhuoltoosi kuuluu? Kommentoi alle!

2 thoughts on “Parhaat välineet kehonhuoltoon

  1. Juha

    Oikein mainiota, että olet avannut mihin tarkoitukseen olet itse käyttänyt välineitä apuun. Tästä lisää itselleni palautukseen/venyttelyyn välineitä 😊

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s