Tavoitteellinen harjoittelu elämäntapana – mitä kannattaa ottaa huomioon

Nykyisin yhä useampi treenaa enemmän tai vähemmän tosissaan, vaikka ei välttämättä kilpailisikaan missään lajissa. On erittäin hienoa, että monet haluavat parantaa fyysistä suorituskykyään sekä oppia lisää liikunnallisia taitoja ihan oman itsensä kehittämisen kannalta. Kuitenkin pari tärkeää seikkaa kannattaa ottaa huomioon, mikäli urheilusta on tullut intohimoinen elämäntapa.

Tämä teksti on tarkoitettu niille, jotka itse haluavat treenata tavoitteellisesti ja joille urheilu on enemmän tai vähemmän intohimo. Muistathan, että kaikkien ei kuitenkaan tarvitse keskittää koko elämäänsä urheiluun, jos niin ei itse halua.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kokonaisuus ratkaisee – panosta ravintoon ja lepoon

Ihan ensimmäisenä kannattaa ottaa huomioon kokonaisvaltainen elämäntilanne. Pelkällä harjoittelulla voi päästä pitkälle, mutta vielä pidemmälle pääsee, kun osaa laittaa kokonaisvaltaisen elämäntilanteen jokseenkin tasapainoon. Esimerkiksi ravinto, uni ja sosiaaliset suhteet voivat joko edesauttaa urheilutavoitteiden saavuttamisessa tai pahimmassa tapauksessa heikentää fyysistä suorituskykyä. Onkin erittäin tärkeää, että nämä osataan ottaa huomioon harjoittelun suunnittelussa. Ei ole mitään järkeä treenata kahta kertaa päivässä, jos sen kustannuksella ei ehdi nukkua kunnon yöunia tai kiireisinä päivinä syödä kunnollisia aterioita. Panosta ravintoon, riittävään lepoon ja uneen. Et tarvitse purkeittain erilaisia vitamiinipillereitä ja pusseittain erilaisia proteiinijauhoja kehittyäksesi, vaan homman ydin on nimenomaan monipuolisessa ja terveellisessä ravinnossa sekä riittävässä palautumisessa.

Suurin osa tavoitteellisesti treenaavista tekee urheilun lisäksi jonkinlaista työtä ja päivittäinen psykofyysissosiaalinen kuormitus voikin nousta yllättävän suureksi. Ammattiurheilijat voivat suunnitella koko elämänsä urheilun ympärille, mutta jos sinulla ei ole siihen resursseja, niin ei kannata edes yrittää treenata kuin ammattiurheilija. Jos tekee 40h viikossa työtä ja siihen päälle treenaa yli 20h viikossa, niin ennen pitkää ihminen kuormittaa itsensä loppuun. Kovaa saa harjoitella ja määrällisesti paljon, mutta kokonaisuus ja muu elämäntilanne tulisi ottaa aina huomioon. Jos työstressiä ja muuta kuormitusta on elämässä paljon, niin hetkeksi harjoittelua voi keventää ja lisätä treeniä taas kun muu elämäntilanne rauhoittuu.

Itseään ei tulisi koskaan myös verrata muihin urheilijoihin. Motivaatiota ja inspiraatiota saa toki hakea muista urheilijoista, mutta täytyy muistaa, että jokaisella on kuitenkin erilainen elämäntilanne, erilaiset taustat ja eri resurssit urheiluun. Et voi myöskään tietää, mitä kaikkea joku pitkälle päässyt urheilija on joutunut uransa eteen uhraamaan – olisitko sinä välttämättä valmis siihen?

Kannattaakin ensisijaisesti panostaa siihen, että punnitsee omaa elämäntilannettaan ja niitä keinoja, joita voi siinä muuttaa, jotta urheilulliselle kehittymiselle olisi mahdollisimman suotuisat edellytykset. Keskity siis siihen, että teet parhaan version itsestäsi.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Laatu korvaa määrän

Edelliseen kappaleeseen viitaten – joskus vähemmän on enemmän. Eli fiksusti suunnitellulla harjoitusohjelmalla voidaan saada todella paljon kehitystä aikaiseksi, vaikka harjoittelua ei kertyisikään määrällisesti viikkotasolla niin paljon. Kun harjoitusohjelma koostetaan niin, että seassa on sopivasti kovempitasoisia kehittäviä harjoituksia, ylläpitävää harjoittelua, lepoa ja palautumista, niin päästään pitkässä juoksussa paljon pidemmälle, kuin pelkillä suurilla harjoitusmäärillä. Toki kehittyminen jossakin lajissa – yhtä lailla kuin kaikki oppiminen – vaatii paljon toistoja ja harjoittelua, mutta kaikki voidaan kuitenkin toteuttaa fiksusti ja panostamalla enempi laatuun kuin määrään.

On siis tärkeää ottaa huomioon muu elämäntilanne, kokonaisrasitus sekä harjoitusohjelman sisältö – koskaan ei kannata koostaa harjoitteluaan pelkistä kovista treeneistä, vaan seassa tulisi olla kevyempiä treenejä, tekniikka-/ muuta oheisharjoittelua ja kehonhuoltoa.

Ensisijaisen tärkeä asia on myös, että sairaana ei tulisi harjoitella. Eli vaikka tavoitteet olisivatkin erittäin motivoivia ja tekemisen meininki todella innostavaa, niin sairaana on hyvä antaa keholle aikaa toipua. Joissain tapauksissa voi kevyen harjoittelun aloittaa jo hyvinkin pian toipumisen alettua, mutta tässäkin kannattaa kuunnella omaa kehoaan ja omia voimavarojaan. Joskus keho taas vaatii pidemmän ajan toipumiseen ja tällöin harjoittelutauko voi venyä pidemmäksi. Näissä tapauksissa kannattaa yrittää pitää mieli virkeänä ja keksiä hetkeksi jotain muuta tekemistä, joka ei rasita niin paljon kroppaa. Pidemmänkin tauon jälkeen kroppa kyllä palaa suhteellisen nopeasti taas harjoittelun makuun ja treenaaminen on huomattavan paljon mukavampaa kunnolla toipuneena.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ilon kautta

Kovaa treenaaminen ja kehittyminen vaatii ponnisteluja, paljon työtä sekä itsensä ylittämistä, mutta loppupeleissä kaiken tulisi olla kuitenkin positiivista ja palkitsevaa. Urheilu nimittäin aiheuttaa fyysisten vaikutusten lisäksi yllättävän paljon psyykkistä kuormitusta. Jos joka päivä joutuu miettimään, että taas pitää tai on pakko harjoitella, niin ollaan hakoteillä. Hetkellisesti kaikille voi tulla joskus motivaation laskua tai väsymistä, mutta jos olo tuntuu pidemmän aikaa (useampi kuukausi) uupuneelta, niin tilanteelle tulisi tehdä jotain. Usein vastaus voi löytyä pidemmästä lepojaksosta, harjoitteluohjelman muuttamisesta tai lajinvaihdosta. Harjoittelua ei siis kannata lopettaa kuin seinään, vaan uupumisen taustalla olevia syitä kannattaa yrittää selvittää. Vastaus voi löytyä myös urheilun ulkopuolisista tekijöistä.

Tavoitteellisen urheilun tulisikin olla sopivan haastavaa ja kehittävää, mutta kuitenkin motivoivaa ja innostavaa. Onnistumisen kokemuksia kannattaa hakea muualtakin kuin kovista treeneistä. Esimerkiksi uusien taitojen oppiminen ja kehonhuoltoon panostaminen rikastuttaa, monipuolistaa ja kehittää harjoittelua entisestään.

 

Urheilun tulisi antaa enemmän kuin se ottaa. Mitä enemmän urheilulle kuitenkin itse antaa, sitä enemmän siltä myös saa.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s