Onko raskas painoharjoittelu ainoa tie tuloksiin?

Olen viime aikoina lukenut paljon erinäisiä kirjoituksia siitä, kuinka muka ainoastaan raskaalla painoharjoittelulla voidaan kehittää lihaskuntoa. En itse perusta omaa harjoitteluani ollenkaan tavalliseen kuntosaliharjoitteluun tai laita valmennettaviani reiden lähennys-/loitonnuslaitteisiin istumaan ellei taustalla ole tähän pätevää syytä. Vaikka itse rakastan toiminnallista voimaharjoittelua ja raskaiden painojen nostamista, tiedän että joillekin pelkkä painojen näkeminen saa kuvottavan olon aikaan. Tiedän henkilöitä, jotka ovat yli kymmenen vuoden ajan yrittäneet raahata itseään kuntosalille, mutta harjoittelu ei vielä tänäkään päivänä ole pysyvää. Tammikuussa aina ostetaan uusi salikortti, ja parin kuukauden päästä se onkin jo jossain hyllyn perällä pölyttymässä.

Seuraava on varmasti monelle tuttu ilmiö: olet ollut pt-asiakkaana tai jossakin nettivalmennuksessa, ja mahdollisesti saanutkin tuloksia aikaan. Varsinainen treenaaminen ei missään vaiheessa kuitenkaan sen suuremmin kiinnostanut tai saanut sinua syttymään harjoitteluun. Valmennuksen päätyttyä innostus pikkuhiljaa hiipui ja hiipui ja tulokset katosivat. Motivaatio oli pysynyt yllä personal trainerin valvovan silmän alla, ja tulokset tuottivat ulkoista motivaatiota. Kuitenkin projektin päätyttyä päätät pitää harjoittelusta hieman taukoa, ja pian huomaatkin olevasi takaisin lähtöpisteessä. Sisäistä motivaatiota harjoitteluun ei ollutkaan missään vaiheessa syttynyt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Usein salitreenin ja painoharjoittelun merkitystä korostetaan sen vaikutuksilla lihaskunnon kehittämiseen. Eikä tässä olekaan mitään väärää; tämän tyyppinen harjoittelu sopii erittäin hyvin henkilöille, joilla on sisäistä motivaatiota ylläpitää ja kehittää harjoittelua. Mutta jos pelkkä ajatus salitreenistä tuntuu vastenmieliseltä ja sinne meneminen aiheuttaa vielä enemmän negatiivisia tuntemuksia, voi harjoittelusta olla enemmän haittaa kuin hyötyä verrattuna siihen, että kokeilisit muuta keinoa lihaskunnon kehittämiseen. Jos esimerkiksi tavoitteenasi on painonpudotus, ja kuntosalilla käyminen saa sinut ainoastaan stressaantuneeksi; mielen stressaantuminen saa myös kehon stressaantumaan > kortisolitasot nousevat eikä paino putoa. Jos sen sijaan tykkäät esimerkiksi tanssia, tehdä pitkiä kävelylenkkejä, kuntonyrkkeillä tai uida, niin voin vaikka luvata että paino putoaa helpommin, kun teet sitä mistä oikeasti nautit. Vaikka sinulla olisikin vastaavanlaisia ulkonäköön tai kehonkoostumukseen liittyviä tavoitteita, niin et välttämättä tarvitse kuntosalitreeniä ollenkaan tavoitteidesi saavuttamiseksi. Ainoastaan ulkonäköön liittyviä tavoitteita ei kuitenkaan kannata itselleen asettaa, koska tällöin motivointitekijät ovat myös ulkoisia, ja harjoittelu todennäköisesti loppuu siihen pisteeseen, kun tavoitteet on saavutettu.

Fakta on nimittäin se, että 2/3 suomalaisista ei liiku muutenkaan tarpeeksi, joten vaikka menisit joka ikinen päivä kuntosalilaitteisiin tunniksi istumaan, se ei takaa riittävää päivittäistä liikunta-annosta. Jotta liikunnasta saisi pysyvää, avainasia onkin löytää se laji/tapa liikunnan harrastamiseen, josta oikeasti itse tykkäät, ei se mitä naapuri harrastaa tai mediassa hehkutetaan. Vaikka lihaskuntoharjoittelua olisikin hyvä harrastaa vähintään se pari kertaa viikossa, kaikkien ei tarvitse mennä kuntosalille, jos niin ei halua. Piste. Vaihtoehtoja löytyy nimittäin useita muitakin lihaskunnon kehittämiseen. Kannattaa rohkeasti kokeilla erilaisia lajeja ainakin pariin otteeseen, ja joku tuntuu sinusta siltä, ettei se sinulle sovi, niin sinun ei tarvitse selitellä asiaa kenellekään. Pääasia, että löydät itsellesi sopivan keinon liikunnan harrastamiseen. Juurikin esimerkiksi painonpudotuksessa tuloksia tulee paljon varmemmin ja pysyvämmin sillä, että tekee sellaista mistä nauttii, eikä sellaista, mitä joutuu päivä toisensa jälkeen hampaat irvessä väkisin pakottamaan itsensä tekemään. Toki huonojakin päiviä tulee, eikä kaikki ole elämässä muutenkaan aina nautinnollista tai kivaa, mutta kun yleisfiilis lajia kohtaan on positiivinen, niin motivaatio pysyy yllä huomattavasti helpommin. Itseään pitää haastaa ja kehityksen takaamiseksi tulisikin ajoittain käydäkin siellä epämukavuusalueella, mutta pääsääntöisesti tekemisen tulisi olla mielekästä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Aerobisen peruskunnon tulisi olla kaiken liikunnan perusta. Se on se, mitä ihminen tarvitsee selviytyäkseen päivittäisistä toiminnoista. Vaikka sinulla olisikin selkeästi erottuvat vatsalihakset, mutta portaiden nousu kotiovelle tuottaa rajua hengästymistä, ollaan pahasti hakoteillä. Myöskin lihaskunnon harjoittaminen ja siinä kehittyminen vaatii tiettyä pohjakuntoa = aerobista peruskuntoa. Eriyttävää vastusharjoittelua (yhdelle lihakselle/lihasryhmälle tarkoitetut liikkeet) käytetäänkin usein fysioterapiassa kuntoutusmielessä esimerkiksi vammautumisen tai loukkaantumisen jälkeen ja iäkkäillä, jotka eivät kykene tekemään toiminnallisia harjoitteita. Tavallinen tallaaja ei kuntosalilaitteissa istumista tarvitse normaalitilanteessa mihinkään. Toki eriyttäviä harjoitteita voi käyttää esimerkiksi urheilijoilla oheisharjoitteluun ja lihasaktivaation parantamiseen, mutta jos kaikki harjoittelu perustuu kuntosalilaitteissa istumiseen, ollaan taas pahasti eksyksissä.

Jos kuitenkin tykkäät harjoitella kuntosalilla ja se motivoi sinua, niin siinäkään ei ole mitään väärää. Kunhan harjoittelu ei perustu ainoastaan tähän moneen kertaan tuomittuun laitteissa istumiseen (pl. pyörätuolissa olevat). Ja jottei mentäisi ojasta allikkoon, niin mikäli päätät tämän luettuasi vaihtaa perinteisen paikkaharjoittelun toiminnalliseen suuntaan, ja otat mukaan raskaita koko kehoa kuormittavia liikkeitä, kuten maastavetoa, kyykkyä ja rinnallevetoa, niin varmista tekniikkasi valvovan silmän alla ennen kuin lisäät raskaampaa kuormaa. Edellä mainitut liikkeet ovat erinomaisia koko kehon lihaksistoa sekä hengitys- ja verenkiertoelimistöä kuormittavia liikkeitä, mutta raskaiden painojen ja huonon tekniikan yhdistelmällä ei saada kuin tuhoa aikaan.

Kehotankin kaikkia aloittelevia liikkujia kokeilemaan erilaisia lajeja ja tapoja liikunnan harrastamiseen, mutta niin kuin aiemmin todettukin, pääasia on, että löydät sellaisen harrastuksen mistä nautit. Onnistumisen kokemukset ja postiviinen fiilis ruokkivat sisäistä motivaatiota, joka puolestaan edesauttaa kehittymisessä ja pysyvämpien tavoitteiden saavuttamisessa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vaikka yleiset suositukset sanoisivat mitä tahansa ja naapurissa asuva voimannostaja liputtaa ainoastaan lihaskuntoharjoittelun tärkeyttä, niin varsinkin sellaisessa tilanteessa, että et muutenkaan liiku päivittäin tarpeeksi, niin tärkeintä on, että löydät itsellesi mieluisan tavan liikunnan lisäämiseksi. Lihaskuntoharjoittelu on tärkeässä roolissa fyysisen kunnon kehittämisessä, mutta varsinkin liikuntaa aloittelevilla ainoastaan siihen tukeutuminen ei aina ole paras mahdollinen ratkaisu.

Ensimmäiseksi on siis tärkeintä sytyttää jonkinnäköinen palo liikuntaan, ja sen jälkeen miettiä, miten harjoittelun sisältöä voisi muuttaa monipuolisemmaksi. Jos harjoittelu tuntuu vieraalta tai pelottavalta, niin ota rohkeasti yhteyttä personal traineriin/valmentajaan ja pyydä apua. Ennen valmennuspaketin ostamista kannattaa etukäteen kertoa omista liikuntatottumuksistaan ja tavoitteistaan, ja miettiä, tukeeko valmentajan ideologia sinun tavoitteitasi. Jos tykkäät enemmän kotona tehtävästä harjoittelusta, ryhmäliikunnasta, vesijumpasta tai kamppailulajeista, niin kerro tämä rohkeasti ja pyydä valmentajaa laatimaan harjoitusohjelma omien toiveidesi mukaan – hyvä valmentaja tekee työtään sinua varten, ei ainoastaan omien mieltymystensä mukaan. Taitavalla valmentajalla on myös kyky tarkastella liikuntaharrastustasi monipuolisesta näkökulmasta ja ujuttaa harjoittelusi yhteyteen myös tarvittaessa lihaskuntoharjoittelua, jos sitä ei muuten tule riittävästi. Parhaassa mahdollisessa tilanteessa tämä tapahtuukin muun harjoittelun yhteydessä ja niin, että kokonaisvaltainen fyysinen suorituskyky kehittyy kuin huomaamatta sisäisen motivaation sytyttyä.

 

Jos olet siinä tilanteessa, että liikuntaa pitäisi lisätä, muttet tiedä mitä tekisit, niin haastankin sinut nyt miettimään, mitä itse haluaisit kokeilla. Älä mieti, mitä sinun pitäisi tehdä tai mitä muut tekevät, vaan mieti, mikä olisi harrastus, joka on ehkä jo pidemmän aikaa kiinnostanut sinua, muttet ole uskaltanut ottaa vielä ensimmäistä askelta. 🐾

One thought on “Onko raskas painoharjoittelu ainoa tie tuloksiin?

  1. Pingback: Mitä hyötyä on voimaharjoittelusta? – Urheiluvalmennus M. Halonen

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s