Miksi käydä hieronnassa?

Ihmiset huoltavat autojaan, moottoripyöriään ja veneitään, käyttävät koiriaan ja hevosiaan jäsenkorjaajilla ja panostavat moneen muuhun ulkoiseen asiaan. Kaikista tärkein jää usein vähemmälle huomiolle – omasta hyvinvoinnista huolehtiminen. Sanonta ”jos ei pidä huolta itsestään, ei voi pitää huolta myöskään muista” pitää ennen pitkää paikkansa. Yksi hyvä keino omasta hyvinvoinnista huolehtimiseen on hieronnassa käyminen.

Maarit-07540

Miksi käydä hieronnassa?

Treenaatko paljon ja haluat maksimoida kehityksen ja palautumisen? Tai teet istumatyötä ja kärsit usein niskahartiaseudun lihaskireyksistä? Onko sinulla erityisiä liikerajoituksia tai TULE-peräisiä kipuja? Tai muuten vain kaipaat lihashuoltoa tai rentoutumista? Nämä ovat esimerkkejä hyvistä syistä varata aika hierojalta. Vaikka tekisit kuinka paljon tahansa itse kehonhuoltoa ja venyttelisit, samanlaista mekaanista vaikutusta lihaksiin kuin hieronnassa ei saa omatoimisesti. Hierontapöydällä lepäillessä voit itse keskittyä rentoutumaan, kun ammattilainen huoltaa kehoasi.

Mitä vaikutuksia hieronnalla on?

Hieronnalla pystytään vaikuttamaan muun muassa lihaskudokseen, sidekalvorakenteisiin, elimistön lämmöntuotantoon, kivun lievitykseen, hormonaaliseen säätelyyn, autonomiseen hermostoon ja arpikudosten koostumukseen. Suurin osa vaikutuksista perustuu nimenomaan lihasten ja sidekalvojen venytykseen, joiden seurauksena jännitys vähenee ja nestekierto aktivoituu. Hieronnalla pyritään usein nimenomaa aktivoimaan aineenvaihduntaa ja nestekiertoa ja näin nopeuttaa kuona-aineiden (kuten laktaatin) poistumista elimistöstä.

Vaikutukset ovat sen mukaisia, minkälaista hierontaa tehdään. Erityisesti voimakkaan hieronnan seurauksena erittyy runsaasti adrenaliinia ja noradrenaliinia, ja seurauksena tästä on virkistävä vaikutus. Sen sijaan erityisesti rentouttavan sivelyhieronnan seurauksena vaikutus on parasympaattisen hermoston kautta rauhoittava. Hieronnassa erittyy myös endorfiinia eli ns. mielihyvähormonia, jolla puolestaan on kipua lievittävä vaikutus.

Urheiluhierontaa vai klassista hierontaa?

Se, minkä tyyppistä hierontaa kannattaa etsiä, riippuu pitkälti omista toiveistasi ja elämäntyylistäsi. Mikäli urheilet edes jonkin verran aktiivisesti, suosittelen urheiluhierojaa. Vaikka et haluaisikaan kovempaa käsittelyä, hierojalla on kuitenkin ammattitaitoa nimenomaa pehmytkudoksia muokkaavaan ja palauttavaan hierontaan, jonka voi toiveiden mukaan suorittaa myös kevyemmin. Voit hyvin siis valita urheiluhierojan, mutta pyytää kevyempää käsittelyä. Myöskin jatkuvasta liian kovasta käsittelystä on pidemmässä juoksussa enemmän haittaa kuin hyötyä, jos lihakset, elimistö ja hermosto eivät pääse ollenkaan rentoutumaan. Eli mikäli hierojasi hieroo kerta toisensa jälkeen aina vain kovempaa ja kovempaa vaikka lihakset laittaisivat vastaan, vaihda hierojaa.

Mikäli puolestaan haet hieronnasta pelkästään rentouttavaa vaikutusta, voit suosia klassista hierontaa. Tällöin lihaksia muokkaava osuus jätetään pois ja hieronta perustuu lähinnä sivelyyn ja kevyisiin ravisteluihin.

Maarit-07255

Miten valita hyvä hieroja?

Hierojia löytyy nykyään melkein yhtä monta kuin hierottaviakin asiakkaita, joten valinnanvaikeus voi iskeä hyvää hierojaa etsiessä. Ensimmäinen ohjeeni on, että luota ammattilaiseen ja valitse ennen kaikkea koulutettu hieroja. Jos aikaa varatessasi ei tule ilmi, että hierojalla on koulutus harjoittamaansa ammattiin, kysy suoraan. Hieronnalla, niin kuin kaikella muullakin manuaalisella käsittelyllä, on nimittäin riskinsä. On ensiarvoisen tärkeää, että hieroja osaa ottaa huomioon terveydentilasi, ikäsi, liikuntatottumukset ja aiemmat kokemukset hieronnasta. Esimerkiksi väärin toteutetulla kovalla käsittelyllä voi olla negatiivisia vaikutuksia, kuten kivun lisääntymistä, lihasten suojaspasmin aiheuttamaa lihaskireyttä ja tämän seurauksena pahimmillaan virheasentoja kehossa. Ammattilaisella on ihmisanatomian tuntemusta, tietoa hieronnan fysiologisista vaikutuksista ja kontraindikaatiosta sekä vahva koulutus taustalla.

Hierojaa valitessa on hyvä miettiä, minkä tyyppistä hierontaa haluat ja valitse hieroja erikoistumisen mukaan. Eli mikäli haluat nimenomaan mennä nauttimaan klassisesta kevyemmästä hieronnasta, voi raskaan sarjan urheiluhieroja olla väärä valinta. Tosin ei aina; loppupeleissä tärkeintä on, että kemiat kohtaavat hierojan kanssa.

Monelle hierontaan meneminen alkuun on arka aihe – ollaanhan siellä lähes alasti toisen ihmisen silmien alla. Muista kuitenkin, että hieroja tekee sitä työkseen ja on aiemmin nähnyt satoja, ellei jopa tuhansia, ihmisiä puolipukeissa, joten hierojalle tämä ei ole uusi asia. Tärkeintä on siis, että löydät hierojan, johon voit luottaa ja jolle voit kertoa, mikäli jokin hierontaote/-tyyli ei tunnu hyvältä, tai mikäli hieronnan vaikutukset eivät ole olleet sellaisia, kuin lähdit hakemaan. Vaikka välillä vaihtelu virkistääkin, niin vakiohierojalla käymisessä on erinomaisena hyötynä se, että hieroja tuntee sinut ja kroppasi ja tietää, minkälainen käsittely sinulle sopii ja mitä kehosi juuri sillä hetkellä tarvitsee.

 

Rentouttavaa viikonloppua kaikille – ennen kuin aloitat viikonlopun vieton, niin tee palvelus itsellesi ja varaa aika hierojalta!

 

Kuvista kiitos Mari Raahenmaalle!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s